Läs vår guide om hur du tar bort fläckar av frukt & grönsaker

Allt fler bryr sig om sin hälsa i världen i dag, och det blir allt populärare att äta mycket frukt och grönsaker, gärna ekologiska. Det finns massor av godsaker att välja på, fullproppade med nyttigheter som vitaminer och mineraler - och ljuvliga smaker. Tyvärer är de precis lika fullproppade med ämnen som kan orsaka katastrofala fläckar.

Vad menar vi med ”hälsosamma fläckar”?


Det vi menar med ”hälsosamma fläckar” är fläckar som orsakas av frukt och grönsaker. Alla matfläckar är egentligen likartade, eftersom all mat är kolbaserad och består av celler som måste brytas ned, vilket gör fläckarna svåra att få bort.

Matvaror reagerar inte på samma sätt som t.ex. smink eller motorolja när de kommer i kontakt med tyg. De får fäste på ett annat sätt och innehåller andra kemiska beståndsdelar som behöver lösas upp för att fläcken ska försvinna.

Frukt och grönsaker innehåller högre halter av närings- och smakämnen än många andra livsmedel. De här ämnena är bra för kroppen men mindre bra för kläderna eftersom de kan orsaka färgstarka, envisa fläckar, till exempel rödbetsfläckar

Lösningen


Så snart du upptäcker att du har fått en fläck bör du skölja plagget så fort som möjligt. Om fläcken är helt ny kan det hända att det räcker med att skölja bort den med kallt vatten. Om fläcken har torkat in och/eller om den fortfarande finns kvar efter att du sköljt med vatten kan du börja med att badda fläcken med en fuktig pappershandduk eller trasa. Tänk dig att du ”drar ut” fläcken: var noga med att inte gnugga eller trycka för hårt eftersom det gör fläcken ännu svårare att få bort.

Om fläcken fortfarande finns kvar efter dessa åtgärder förbehandlar du den med Vanish: blanda Vanish Gold Oxi Action och lite vatten, gnugga in blandningen på fläcken och låt verka i ungefär tio minuter. Därefter blötlägger du plagget i vatten och en 1/2 skopa Vanish Gold Oxi Action i upp till en timme, eller lite längre om plagget är vitt. Vanish bryter ned de enzymer och stärkelser som fläcken består av så att fläcken löses upp från tyget. Tvätta sedan plagget med tvättmedel och en skopa Vanish. Med den här trestegsmetoden ser du till att hela fläcken verkligen försvinner.