Vi är många som gillar att ta ett glas vin till maten, när vi har vänner på besök eller en fredagskväll när vi myser i soffan. Men vitt vin, rosé och i synnerhet rödvin kan ge fula fläckar på nästan alla textilmaterial. Färgämnena i vindruvor (antocyaniner) fastnar snabbt på tyg, men ingen panik – Vanish Oxi Action Multi Power pulver verkar direkt på dem. Oxi Action löser inte bara upp fläckarna utan bevarar samtidigt färgerna och tar bort dålig lukt på en enda tvätt.

För att ta bort vinfläckar från kläder bör du först förbehandla eller blötlägga och sedan tvätta med Vanish, så att den suveräna Oxi Action-sammansättningen får maximal effekt. För fläckar på mattor kan du använda vår smidiga Vanish Oxi Action fläckborttagningsspray för mattor och hemtextilier. Den tar bort fläckar och neutraliserar lukter på bara 30 sekunder.

Läs vidare om du vill veta mer om hur du får bästa resultat med Vanish på olika typer av plagg och material.

Fläckkunskap: Vad är antocyaniner?

Förutom smaken är det förstås färgen som är den stora skillnaden mellan rött vin, vitt vin och rosévin. Vitt vin är oftast klart och brukar inte orsaka särskilt svåra fläckar. Men de rosa och röda färgämnena i röda viner och roséviner kommer från antocyaniner – ett växtpigment som även är en antioxidant. Det är dessa små partiklar som kan göra rödvinsfläckar så svåra att få bort!

Fläckkunskap: Vad är antocyaniner?

Så tar du bort rödvinsfläckar från mattor

För att ta bort rödvinsfläckar från en matta behöver du agera snabbt. Sug upp så mycket vätska som möjligt med en pappershandduk eller bomullstrasa medan fläcken fortfarande är blöt. Om du ska ta bort intorkade vinfläckar från textil – gå vidare till nästa steg. Använd Vanish Oxi Action spray för mattor och hemtextilier och se direkt vad som händer:

Rekommenderas

Matta & Möbelklädsel Fläckborttagare Spray

Matta & Möbelklädsel Fläckborttagare Spray

Anvisningar

 1. Spraya produkten på fläcken och låt verka i (max) 5 minuter.
 2. Badda försiktigt med en ren absorberande trasa för att suga upp överskottsvätska.
 3. Upprepa steg 1-2 så många gånger som det behövs tills fläcken är borta.
 4. Om du behöver ta bort andra vinfläckar från en matta – till exempel vitt vin eller rosévin – följer du bara stegen ovan.

Så tar du bort rödvinsfläckar från kläder

Om du har fått rödvinsfläckar på skjortor, jeans eller andra tvättbara kläder ska du ta itu med dem omedelbart, enligt instruktionerna nedan:

Så tar du bort rödvinsfläckar från kläder

Rekommenderas

Pink Multi Power Fläckborttagare Pulver

Pink Multi Power Fläckborttagare Pulver

White Multi Power Fläckborttagare Pulver

White Multi Power Fläckborttagare Pulver

Anvisningar

 1. Lös upp 1/2 skopa Vanish Oxi Action pulver i 4 liter varmt vatten (max 40 °C).
 2. Låt plagget ligga i blöt max 1 timme för kulörtvätt och max 6 timmar för vittvätt.
 3. Tvätta som vanligt med tvättmedel plus 1/2 skopa Vanish Oxi Action-pulver.
 4. Viktigt: Var noga med att alltid följa anvisningarna på Vanish-förpackningen. Använd inte produkten på ylle, siden eller läder. Använd inte produkten på behandlade ytor, till exempel trä eller metall.

Så tar du bort andra vinfläckar från kläder

Vitt vin och rosévin är mindre färgstarka, men alla slags viner innehåller tanniner (garvsyra) och kan därmed orsaka fläckar. För att ta bort vitvinsfläckar vänder du först plagget ut och in och sköljer fläcken med kallt vatten från baksidan. Följ sedan samma instruktioner som för rödvin. Rosévin är så pass färgstarkt att roséfläckar ska behandlas på samma sätt som rödvinsfläckar.

Vin på kläder, mattor eller andra textilier är förstås aldrig bra. Men oavsett om du gillar rött, vitt eller rosé kan du hantera alla vinfläckar med Vanish, eftersom sammansättningen är särskilt framtagen för att hantera antocyaninerna i vin. Lägg upp fötterna, varva ner, ta en liten klunk och glöm alla bekymmer…

Så tar du bort andra vinfläckar från kläder

Allmänna råd

 • Specifika anvisningar och råd om varje produkt finns på förpackningen.
 • FÖRVARAS UTOM RÄCKHÅLL FÖR BARN OCH HUSDJUR. Förvara alltid produkten i ursprungsbehållaren med locket stängt.
 • Produkten ska inte utsättas för direkt solljus.
 • Kontrollera först färgbeständigheten genom att testa på en dold yta av tyget, heltäckningsmattan eller mattan.
 • För bästa resultat kan du ibland behöva upprepa delar av proceduren.