Fläckborttagning: det är vår kopp te

Låt torkade blad av camellia sinensis dra i kokande vatten i cirka tre minuter och sila sedan bort dem. Söta med honung eller socker och tillsätt saften av en citron eller lite komjölk om så önskas.

 

Det här kanske låter som medicinska råd från 1700-talets kvacksalvare, men det handlar faktiskt om något så enkelt som hur du gör en kopp te. Te är världens näst mest populära dryck (efter vanligt vatten) och det är inte så konstigt: det smakar gott, piggar upp, skärper koncentrationen och innehåller massor av antioxidanter som håller dig ung.

Te innehåller höga halter tanniner, som gör att tefläckar blir mycket färgstarka. På grund av detta har te länge använts för att färga och dekorera trä, papper och tyger. Tyvärr har den här egenskapen en baksida: om du inte är försiktig med ditt te kan du drabbas av högst oönskade färgningseffekter på kläder, möbler eller annat som du spiller på.

Varför blir det så här?

Orsaken till att te och andra varma drycker ger så svåra fläckar handlar faktiskt om ren kemi. Varma vätskor av det här slaget består av mycket stabila, runda molekyler som avdunstar i ett regelbundet mönster, utifrån och in. Tyvärr innebär det att tanninerna koncentreras i mitten, vilket ger en svårbehandlad fläck som sitter ordentligt fast vid tygets fibrer.

Vad kan jag göra?

Har du spillt te på tröjan? Ingen panik. Tefläckar kan vara knepigare än andra fläckar att få bort, men om du bara behandlar dem snabbt brukar det inte vara några problem. Börja med att skölja plagget i varmt kranvatten (kallt vatten gör att fläcken får bättre fäste) från baksidan, så att teet spolas ut i stället för att pressas längre in i tyget. När det mesta av fläcken är borta gnuggar du in lite Vanish Gold Oxi Action i fläcken och låter det verka i några minuter. Sedan tvättar du plagget som vanligt med en 1/2 skopa Vanish tillsammans med tvättmedlet, så försvinner fläcken spårlöst.

Så: starta vattenkokaren och lägg upp fötterna, precis som 70 000 andra människor i världen gör varje sekund[1]. Njut av en god kopp te utan att oroa dig för spill och fläckar!