Så här får du bort gräs och lera från idrottskläder

Det finns inte mycket som slår känslan av att kliva ut på en idrottsplan en blöt söndagsmorgon, redo för lite svett och kämpatag. Oavsett om vinden viner kring öronen, regnet öser ner och fötterna kippar hårt för att komma loss ur leran trivs du allra bäst mitt i matchen, med adrenalin och närkamper, och fläckar är det sista du tänker på.

 

Många av oss gillar att idrotta för skojs skull och det är en självklar del av en sund livsstil. Men tvätten efteråt är sällan lika rolig... Idrottskläder drabbas framför allt av två typer av riktigt envisa fläckar: av lera och gräs.

Lerfläckar
Det första du ska tänka på när du ska ta bort en ler- eller jordfläck är faktiskt att låta den torka. Om du försöker skrapa bort jord eller lera när fläcken fortfarande är fuktig är risken stor att du bara sprider ut den. Vänta tills fläcken har torkat så att du enkelt kan få bort all jord och lera och bara själva märket blir kvar. Blanda sedan ett fläckborttagningsmedel, som Vanish Gold Oxi Action, med lite vatten och behandla fläcken med blandningen. Snåla inte! Blötlägg plagget i varmt vatten i upp till en timme så att Vanish kan lösa upp all lera och jord som eventuellt är kvar i tyget.

Efter blötläggning tvättar du plagget som vanligt i tvättmaskin, med en 1/2 skopa Vanish för att säkert få bort hela fläcken.

Gräsfläckar
Till skillnad från lerfläckar måste gräsfläckar behandlas så fort som möjligt för bästa resultat. Börja med att skölja med kallt vatten - från tygets baksida - för att förhindra att fläcken får fäste. När området är tillräckligt blött kan du ta itu med själva fläcken.

Arbeta in Vanish i gräsfläcken och låt verka i upp till 6 timmar: läs instruktionerna på förpackningen för mer information. För vita plagg ska du använda en produkt som är avsedd för vittvätt, som Vanish Gold Oxi Action. Tvätta sedan plagget i tvättmaskin med en 1/2 skopa Vanish i tvättmedlet för att få bort det sista av fläcken.

Med de här enkla tipsen från Vanish kan du fokusera helt på matchen och glömma oron för fläckar.