På den här sidan:

  Du har säkert en del kläder i garderoben som du behöver bli av med. En del kanske har sett bättre dagar, de kanske inte längre passar, de kanske inte har använts under det sista året eller så har de missfärgats med tiden. Det kan vara frestande att bara lägga dem längst in i garderoben eller att kasta dem i soptunnan.

  Men att göra sig av med gamla kläder kan skada miljön om det inte görs på rätt sätt, framför allt om kläderna hamnar på en soptipp. Så oavsett vad du har för anledning att rensa garderoberna har vi praktiska tips om mer hållbara sätt att göra dig av med oönskade eller gamla plagg.

  1. Kasta inte kläder i soporna

  Det viktigaste rådet när du ska göra dig av med gamla kläder: släng dem inte i soporna. Kläderna hamnar då på soptippar där det kan ta åratal för dem att brytas ner, och dessutom bidrar de till giftiga luftföroreningar[1]. Det finns flera alternativ till att kasta kläderna på tippen, inklusive återvinning – vi återkommer till det.

  Kasta inte kläder i soporna

  2. Laga revor och hål och sy i knappar

  Alla plagg slits med tiden, men för att du ska få ut mesta möjliga av dina kläder är det alltid en bra idé att laga revor eller sy fast knappar som lossnar. Tack vare Vanish Oxi Action Multi Power pulver och Vanish Oxi Action Multi Power gel slipper du fläckar, bleknade färger och dålig lukt, så du kan använda kläderna längre. 

  Laga revor och hål och sy i knappar

  3. Ge bort kläder till vänner och familj

  Det är inte ”begagnat”, det är ”vintage”. Har du ett plagg som du knappt har använt? Ge bort det till familj eller vänner, så att det får leva vidare. Vem vet, ditt gamla plagg kanske blir en ny favorit?

  Ge bort kläder till vänner och familj

  4. Sälj kläder du inte vill ha online

  Tack vare internet har det aldrig varit så lätt att bli av med plagg som du inte längre vill ha. Det finns många sätt att sälja kläder, tjäna lite pengar och hjälpa miljön via sociala medier och webbplatser för second hand-kläder.

  Sälj kläder du inte vill ha online

  5. Donera kläderna till bättre behövande

  Välgörenhets- och insamlingsorganisationer och second hand-butiker samlar ofta in kläder men ibland även sängkläder och filtar. Så i stället för att kasta den här typen av textilier i soporna är det bättre att ta dem till närmaste insamling, så att någon annan kan få glädje av dem. Man bedömer att om alla kläder som idag hamnar på soptippen hade donerats till en välgörenhetsorganisation, så hade det kunnat generera extra intäkter varje år.[2]

  6. Hitta nya användningsområden för dina kläder

  Om ett plagg har ett hål som inte kan lagas och inte kan räddas kan du använda plagget till något annat – till exempel en rengöringstrasa för badrummet eller till bilen. Du sparar pengar eftersom du slipper köpa trasor, och dina gamla kläder får ett ännu längre liv!

  Ta vara på dina kläder på ett ansvarsfullt sätt

  I stället för att slänga gamla kläder i soporna kan du återanvända dem till något annat. Det går faktiskt att hitta nya användningsområden för kläder även om de är i uselt skick och har både revor och fläckar. Återvunna kläder kan faktiskt återanvändas som isolering, stoppning i stolar[3] eller varför inte i teddybjörnar?

  Kläder kan användas på betydligt fler sätt än du kanske tror, och det finns många möjligheter att återanvända och återvinna dem utan att de behöver hamna på soptippen. Du kan hitta nya användningsområden, ge bort eller sälja dina kläder vidare (allt på ett ansvarstagande sätt, förstås).

  [1] https://remake.world/stories/news/are-our-clothes-doomed-for-the-landfill/

  [2] http://wiseuptowaste.org.uk/reuse/clothes-and-shoes/recycling-textiles/

  [3] https://www.recyclenow.com/what-to-do-with/clothing-textiles-0