Kläder behöver tvättas regelbundet för att de ska fortsätta att se nya ut och dofta fräscht. Att alltid tvätta vid hög temperatur är dock inte bara slöseri med värdefull energi utan också med pengar. Att värma upp vattnet till en tvättcykel kräver en hel del energi, och det kan bli dyrt. Om du väljer att i stället tvätta vid låg temperatur (30 °C) så ofta det går kan du förbättra ditt klimatavtryck. Faktum är att om fyra av fem tvättar görs vid lägre temperatur kan du minska CO2-utsläppen med över 400 kg per år.*

*https://coldwatersaves.org/

Fördelarna med att tvätta vid låg temperatur

Oavsett om du kör två eller tolv tvättar i veckan finns det många fördelar med att tvätta vid låg temperatur:

 

 1. Hjälper kläderna att hålla längre
  Lätt nedsmutsade kläder som du använder ofta (och behöver tvätta regelbundet) bör tvättas i kallt vatten. Detta beror på att värme kan skada tyget och fibrerna i det*.
 2. Minskar klimatavtrycket
  När du kör en maskin tvätt går det åt en del energi, och cirka 90 % av den går åt till att värma upp vattnet**. Endast 10 % går alltså till att driva tvättmaskinen. En enkel åtgärd som att tvätta kläder vid låg temperatur kan göra stor skillnad när det gäller att minska koldioxidutsläppen.
 3. Tar bort fläckar effektivt
  Är du orolig över att fläckarna inte försvinner vid låga temperaturer? Med Vanish behöver du inte oroa dig. Vanish Oxi Action Multi Power pulver och Vanish Oxi Action Multi Power Gel tar effektivt bort fläckar redan vid 30 °C – och det gäller allt från bläck till envisa svettfläckar. Följ bara anvisningarna på förpackningen för bästa resultat.
 4. Sparar pengar
  När du tvättar dina kläder i kallt vatten sparar du pengar, eftersom det inte behövs lika mycket el för att värma upp vattnet.
 5. Skyddar ömtåliga textilier
  Textilmaterial som ylle, siden och akryl ska tvättas i kallt vatten, eftersom det är mer skonsamt och minskar risken för skador.

*https://www.bosch-home.co.uk/customer-service/get-support/washing-machines/is-it-better-to-wash-my-clothes-in-cold-or-hot-water
**https://coldwatersaves.org/

Fördelarna med att tvätta vid låg temperatur

Allmänna råd

 • Specifika anvisningar och råd om varje produkt finns på förpackningen.
 • FÖRVARAS UTOM RÄCKHÅLL FÖR BARN OCH HUSDJUR. Förvara alltid produkten i ursprungsbehållaren med locket stängt.
 • Produkten ska inte utsättas för direkt solljus.
 • Kontrollera först färgbeständigheten genom att testa på en dold yta av tyget, heltäckningsmattan eller mattan.
 • För bästa resultat kan du ibland behöva upprepa delar av proceduren.