Tvätta och rengöra matta

Tvätta och rengöra mattan hemma

Tvätta och rengöra mattan hemma

När du köper en matta så är syftet oftast att använda den under en lång tid och det kan vara en dyr kostnad. Men när du har folk över, eller barn som springer omkring eller när du dricker ditt morgonkaffe så är det en stor risk att den kommer få fläckar. Men du behöver inte gå och köpa dig en ny matta, även om du tror att fläcken är svår att få bort. Följ bara vår guide för att tvätta och rengöra mattan hemma:

Hur du tvättar och rengör mattan hemma

  1. Ta hand om fläcken direkt
  2. Spraya Vanish Oxi Action Power Spray soffa & matta direkt på fläcken och gnugga in, lämna det på under 1-5 minuter.
  3. Tvätta din matta enligt anvisningarna på etiketten. Vissa mattor kan tvättas i tvättmaskin och visa bör skrubbas med tvål och vatten direkt på mattan.
  4. Torka under natten eller tills den är helt torr.

Precis som med andra fläckar är det enklare att få bort när fläcken är ny än när den är ingrodd. Agera snabbt och följ våra tips så att du kan få bort fläcken och njuta av en fräsch och ren matta igen.

Har du en gammal flack som du glömt bort eller inte haft tid att få bort? Oroa dig inte -– Vanish Oxi Action Power Spray Soffa & Matta fungerar för många ingrodda fläckar också. Följ guiden ovanför och lämna medlet på mattan så länge som möjligt.

Ta bort lukt från matta

Mattor är inte bara en inredning i hemmet, den fyller också en funktion att hålla det varmt inomhus under vintern och kallare perioder. Men lukt från mattan kan ibland påverka hela rummet eller till och med hela huset, lukten kan komma från ett husdjur, en gammal fläck eller smuts utifrån, men var inte orolig det kan lösas med några få tricks.

Bakpulver eller bikarbonat är ett bra trick för att få bort lukt från matta. Sila försiktigt över hela mattan och lämna det på i åtminstone 12 timmar, du kan exempelvis göra det på kvällen så att det får verka under natten, på så sätt hamnar det inte i vägen för din dagliga rutin. Sen borstar du försiktigt bort pudret och mattan är fräsch, luktfri och uppfyller sitt syfte igen.

Om mattan har en fläck, se till att få bort den först genom att följa våra tips här ovan, innan du försöker att få bort lukten.

Kattkiss på mattan

Om du har ett husdjur så vet du att det ibland sker olyckor. Om olyckan är framme och du finner dig själv i en situation där du har fått kattkiss på mattan så kan det släppa ifrån sig en dålig lukt som stannar kvar länge. Se till att tvätta mattan genom att använda våra tips här ovan för att få bort fläcken.

Vinäger är ett bra husmorstips som kan användas för att få bort lukten av kattkiss på mattan. Blanda samman vinäger med vatten och spraya eller dutta på. Upprepa proceduren 2-3 gånger eller tills området luktar vinäger istället för kattkiss. Vinägerlukten kommer att försvinna efter några dagar.

Vinäger är också ett bra tips för att hålla katterna borta från att kissa på golvet eller mattan, så att du slipper tvätta bort kattkiss igen. Ha en sprayflaska med vinäger och vatten spraya sedan på mattan, i hörnen eller på andra platser där katten har eller kan kissa – för att förebygga att få dåligt lukt i hemmet som kommer ifrån kattkiss.

 

Var noga med att kontrollera att din matta tål de olika ämnena – det varierar från matta till matta, beroende på tyget.