Läs våra bästa tips om hur du tar bort svåra kaffefläckar

Inte många svenskar klarar sig igenom ett helt liv utan kaffefläckar. Att stöta ihop med en arbetskamrat med en latte i handen, eller en trött hand som spiller det första morgonkaffet...vardagsmat! Som tur är finns det många bra knep för att få bort kaffefläckar. Här nedan har vi satt ihop en guide om fem vanliga kaffevarianter, vilken typ av fläckar de orsakar och hur du enkelt får bort dem från kläderna med hjälp av Vanish.

 

Latte

Den här ljuvliga blandningen av espresso och varm mjölk är ett måste på morgonen för många. Den stora andelen mjölk gör att lattefläckar faktiskt är relativt enkla att bli av med – förutsatt att du sköljer plagget direkt.

Cappuccino

Cappuccino kännetecknas av det fluffiga mjölkskummet på toppen som faktiskt kan orsaka fläckar i sig självt, framför allt om det är dekorerat med riven choklad Som med alla typer av kaffefläckar är det viktigt att du inte gnuggar på fläcken eftersom det gör det betydligt svårare att få bort den.

Macchiato

Den här typen av kaffe består av mestadels espresso med en liten skvätt mjölk. Macchiatofläckar är därför lite svårare att bli av med eftersom de blir mörkare, men med Vanish Oxi Action är det inga problem.

Mocha

Den här chokladiga härligheten görs på espresso, mjölk och smaksättning: vanligtvis kakao eller en smaksirap. Kakao innehåller fetter som gör att mochafläckar kan vara lite svårare att få bort, så det är viktigt att du blötlägger eller förbehandlar plagget innan du tvättar det. Det effektivaste sättet att få bort en fet fläck är att använda ett fläckborttagningsmedel i form av en gel, så Vanish Oxi Action Gel är ett bra val i det här fallet.

Espresso

Espresso innehåller stora mängder kaffepartiklar, så espressofläckar är relativt knepiga att få bort. Även om det oftast bara blir en liten fläck bör du börja badda fläcken direkt för att suga upp så mycket av kaffet som möjligt. Fläcken måste förbehandlas.

Så här tar du bort kaffefläckar

För att ta bort en kaffefläck från ett plagg ska du genast blötlägga plagget i kallt vatten. När plagget är ordentligt blött gnuggar du fläcken med Vanish Oxi Action och låter det verka i max fem minuter. Tvätta sedan plagget med tvättmedel och kallt vatten för att få bort det sista av fläcken. Så snart plagget har torkat kan du se att det är fläckfritt och som nytt igen. Vanish hjälper dig även att ta bort kaffefläckar på mattan