Små kläder, stora fläckar


”Ur barnamun” ...kommer ofta det du just har stoppat in i den. Det måste vara fantastiskt att se världen genom ett litet barns ögon: trädgården är en regnskog att utforska, soffan är ett berg som ska betvingas och en tallrik mat innehåller en massa nya spännande färger...undrar om de klär mig? Det här skulle kanske vara okej om det inte vore för att barnmat verkar fastna på kläder med blixtens hastighet! Nu slipper du slänga nedfläckade kläder varje dag, och du behöver inte heller överväga den allt mer populära nudiststrategin vid matbordet. Med Vanish är det nämligen lätt att få bort barnmatsfläckar. Den här guiden reder ut varför de här fläckarna är så svåra att få bort, men också varför Vanish gör det mycket lättare.

 

 

Barnmat görs ofta med väldigt enkla ingredienser, oftast i puréform för att barnet ska kunna tillgodogöra sig näringen. Flytande grönsaker är fina grejer för barnet, men inte alls så roligt när du suckar vid tvättmaskinen: de får obegripligt bra fäste vid fibrerna i dina eller barnets kläder. Och färgerna på de här fläckarna är verkligen inte tilltalande.

Orange
Pumpa, sötpotatis och så förstås morötter: alla innehåller de höga halter av protovitaminen betakaroten som kroppen kan omvandla till A-vitamin. Det är det här ämnet som ger den lysande orange färgen, som också är ett mycket effektivt färgämne.

Grönt
Mosade ärter, spenat och broccoli får sin härliga gröna färg av klorofyll, det kemiska ämne som gör att växter kan omvandla socker och vatten till energi med hjälp av solljus. Huruvida det här har någon påverkan på människor är inte helt klart, men en solklar biverkning är att den gör att nyttiga grönsaker kan ge nästan självlysande gröna fläckar.

Lila
Svarta vinbär och rödbetor ger massor av vitaminer och mineraler, men de används faktiskt också för industriell framställning av färger och bläck. De får mycket lätt fäste på naturfibrer, så det är inte så konstigt att de här färgerna är oerhört svåra att få bort från kläder.

Orsaken till att Vanish ger så mycket bättre resultat än vanliga tvättmedel är att Vanish innehåller enzymer och biologiska ämnen som bryter ned de stärkelse- och proteinmolekyler som de här färgerna består av. Oavsett vilken mat dina barn gillar (antingen att äta eller att smycka sin kropp med) finns det alltså ett enkelt sätt att hålla deras kläder fläckfria.

Så här tar du bort de här fläckarna:
Precis som med de flesta fläckar är det viktigt att behandla de här fläckarna snabbt. Ju fortare du tar itu med dem, desto lättare är de att få bort. Börja med att skölja med varmvatten från tygets baksida för att få bort eventuella matrester som sitter kvar, i stället för att pressa dem längre in i tyget. Blanda sedan 1/2 skopa Vanish Gold Oxi Action med lite mer varmvatten och arbeta in blandningen i fläcken. Gnugga även in blandningen från baksidan, så att Vanish får verka från båda hållen. Därefter tvättar du plagget som vanligt, med en 1/2 skopa Vanish i tvättmedelsfacket för att säkert få bort hela fläcken.