Håll kappor och jackor fläckfria

Jackor och kappor kan få många olika typer av envisa fläckar, av allt från lera till kaffe och bläck, och det kan vara svårt att veta var man ska börja för att få bort dem. I den här guiden får du veta allt om hur du får bort fläckar utan att skada tyget, så att du kan fortsätta ha glädje och nytta av dina varma ytterplagg. Vi vet hur du får bort såväl färska fläckar som fläckar som har fått torka in ett tag.


Lera och jord
Innan du börjar ta bort en ler- eller jordfläck måste du låta den torka. Om du försöker ta bort den när den fortfarande är fuktig riskerar du att bara göra den större. När leran eller jorden har torkat skrapar du bort så mycket som möjligt så att du får en jämn yta att jobba med. Blanda Vanish Gold Oxi Action med lite vatten och behandla fläcken med blandningen. Snåla inte! När du ser att fläcken börjar ge med sig sköljer du fläcken i varmt kranvatten samtidigt som du skrubbar tyget ordentligt.

Om du fortfarande ser fläcken efter denna behandling blötlägger du plagget i upp till en timme, med lite mer Vanish om det behövs. På så sätt får du bort det sista av leran eller jorden från jackan. Efter blötläggning tvättar du jackan som vanligt i tvättmaskin (förutsatt att jackan kan tvättas i maskin), med en 1/2 skopa Vanish för att säkert få bort hela fläcken.

Bläck
Kulspetspennor är smarta grejer, men tyvärr händer det att de läcker bläck, något som har förstört många jackfickor genom årens lopp. Bläckfläckar kan se skräckinjagande ut, men de är faktiskt relativt enkla att ta bort.

Börja med att gnugga tyget med lite Vanish Gold Power Gel. När hela fläcken är täckt med gel låter du medlet verka i upp till fyra timmar. Kontrollera fläcken regelbundet för att se när den börjar försvinna. När fläcken har lösts upp helt kan du skölja bort resterna med varmvatten.

Kaffefläckar
Det finns mer forskning än du kanske tror om varför kaffefläckar är så svåra att få bukt med. Orsaken är att kaffepartiklarna dras samman i runda konstellationer, vilket gör att vätskan avdunstar väldigt snabbt och jämnt utifrån och in. Kvar i mitten blir de koncentrerade kaffepartiklarna som får bra fäste på tygfibrerna.

Om du får en kaffefläck på jackan ska du blötlägga området med fläcken i kallt vatten så fort som möjligt. När du kommer hem kan du gnugga fläcken med Vanish Gold Oxi Action och låta det verka en stund. Om jackan kan tvättas i maskin tvättar du den som vanligt med tvättmedel och en 1/2 skopa Vanish för att få bort det sista av fläcken. Om jackan inte kan maskintvättas sköljer du området noggrant med kallt vatten tills du kan gnugga området utan att det bildas skum.

Så! Nu vet du allt du behöver veta om de vanligaste typerna av fläckar på jackor och andra ytterkläder. Nu kan du enkelt ta bort fläckar av bläck, kaffe, lera och jord.