Fördelarna med mattor

Traditionerna vad gäller golv och mattor varierar stort mellan olika länder. I varmare länder inreder många med klinker- och trägolv utan mattor, och i kallare länder är mattor en betydligt vanligare syn. Vi började fundera: vilka fördelar kan det finnas med att använda mattor? I den här artikeln diskuterar vi dessa fördelar, och ett och annat tips om fläckborttagning får du på köpet.

Vackert

En fin matta kan verkligen bli pricken över i i ett rum. De flesta mattor skapas för att vara visuellt tilltalande. En färgstark, brokig matta kan liva upp ett vardagligt rum. En dekorativ matta kan komplettera dina möbler eller kanske stjäla all uppmärksamhet med oväntade skuggeffekter.

Isolering

Bara golv är väldigt praktiska, framför allt när det gäller fläckborttagning. En nackdel är dock att golven oftast blir väldigt kalla. Om du har ett kallt golv kan du använda en matta för lite extra isolering. Dina tår kommer att tacka dig! De täta fibrerna i mattan håller värmen bättre under vintern, så det är inte så konstigt att mattor är populärt i kalla länder.

Ljuddämpning

En matta kan dämpa ljudnivån i ett rum med hårt golv. Om du någonsin har gått med högklackade skor i ett tomt rum vet du vad vi menar. Om du lägger in en matta på ett hårt golv blir det mjukare och skönare att gå på, och dessutom minskar du bullret för de som bor på våningen under.

Varma fötter

Ett sista tips: hårda golv är sällan särskilt varma om de inte har inbyggd golvvärme. En matta håller fötterna varma och dessutom är den mjukare att gå på. Om du har barn är mattor också en bra idé: de är lite mjukare att ramla på. Barn medför förstås också viss risk för fläckar på mattorna. Här nedan följer några tips om hur du hanterar mattfläckar.

Blodfläckar på mattan 

Kaffefläckar på mattan