Färgfokus: Svart

Svart är en färg som syns omedelbart på plagg som inte är svarta eller i alla fall riktigt mörka. En svart fläck på en röd kofta, en vit skjorta eller ett par blå jeans går inte att missa. Därför ska du alltid ta itu med fläcken omedelbart så att den inte får ordentligt fäste.

Oljefläckar

Det är förstås inte olivolja det handlar om här, utan den trögflytande, kolsvarta olja som används i bilmotorer och andra motorer. Alla har förstås sett hur en bilmekanikers overall ser ut efter några års användning. För hobbymeckaren kan Vanish vara en riktig livräddare.

Om du har fått en motoroljefläck ska du omedelbart behandla den med hett vatten för att skölja bort så mycket olja som möjligt.

Om detta inte är möjligt kan du skrapa bort så mycket olja som möjligt med en sked eller liknande, men var försiktig så att du inte pressar fläcken längre in i tyget. Badda sedan den återstående fläcken med en fuktad pappershandduk eller trasa. Använd en lyftande rörelse och badda tills du inte längre får upp någon olja. När du kommer hem blötlägger du plagget i vatten och Vanish:

Blanda 33 ml Vanish Oxi Action gel i fyra liter varmt vatten.
Blötlägg i upp till en timme för kulörta plagg, eller upp till sex timmar för vita plagg.
Tvätta sedan som vanligt. Placera doseringskoppen med 33 ml gel i tvättmaskinen utöver ditt vanliga tvättmedel. Starta maskinen och vänta tills den är klar.
Mascarafläckar

Mascara är en relativt vanlig fläck på ärmar eller tröjor. Det räcker med en sekunds bristande koncentration eller ett litet fummel – och självklart händer det alltid när du verkligen inte har tid... Tack och lov är mascara enkelt att få bort med våra tips:

Skrapa bort så mycket mascara som möjligt med en slö kniv eller liknande.
Badda fläcken med kallt vatten och var försiktig så att du inte pressar fläcken längre in i tyget.
Blanda en 1/2 skopa Vanish Gold Oxi Action pulver med fyra liter varmt vatten.
Blötlägg i upp till en timme för kulörta plagg, eller upp till sex timmar för vita plagg.
Tvätta sedan plagget som vanligt för att bli av med det sista av fläcken.
Tänk på att ju längre du väntar med att behandla fläcken, desto svårare blir den att få bort.

Bläckfläckar

Om du någonsin har drabbats av en bläckfläck vet du kanske hur svår den är att få bort. Men med Vanish blir det en annan femma! De flesta bläckpennor är blå, men svarta bläckpennor är också populära på många företag. Så här tar du bort bläckfläckar:

Blanda en 1/2 skopa Vanish Gold Oxi Action pulver med vatten.
Stryk på blandningen på fläcken och låt verka i max en timme.
Tvätta som vanligt med tvättmedel plus en 1/2 skopa Vanish.
Se där; bläckfläcken är puts väck!