Färgfokus: Orange

I den här artikeln sätter vi fokus på en ganska ovanlig färg: orange. Orange är verkligen en iögonfallande färg: i currysåser, pastasåser, frukt och grönsaker. Den är väldigt snygg om den används på rätt sätt, men oönskade orange fläckar är ett rejält problem – framför allt på vita skjortor. Orange fläckar beror oftast på någon form av mat, så strategiskt placerade servetter är en bra förebyggande åtgärd. Servetter är dock ingen fullständig garanti mot stänk från slurpade spaghettistrån eller spilld tikka masala, så du behöver en plan B också. Här är våra bästa tips för att ta bort orange fläckar:

 

Pastasåser

Pastasåser med tomat blir ofta mer eller mindre orange oavsett hur du tillagar dem, framför allt när du blandar såsen med pastan. Tack och lov är det enkelt att ta bort pastasåsfläckar med Vanish.

Skölj fläcken med kallt vatten så fort du kan. Det gör att fläcken inte får så bra fäste.

Precis som med de flesta fläckar bör du badda med en pappershandduk för att suga upp så mycket som möjligt av såsen.

Blötlägg sedan med Vanish i upp till en timme och ge plagget en snabbtvätt.

Kryddor

Curry, spiskummin, paprika, saffran och många andra kryddor kan orsaka allt från lindriga små stänk på skjortan till fläckar som får ordentligt fäste i tyget och blir oerhört svåra att ta bort. Ta det därför lite lugnt i köket: inga yviga gester med sleven! Det går aldrig att skydda sig helt och hållet mot spill, så ta hjälp av de här tipsen om olyckan skulle vara framme:

Curryfläckar bör förbehandlas med Vanish Gold Oxi Action pulver. Blanda 1/5 skopa pulver med 4/5 skopa vatten.

Gnugga in blandningen i fläcken och låt verka i fem minuter.
Tvätta sedan som vanligt. Voilá! Skjortan är som ny!

Apelsiner

Citrusfrukter som apelsiner, clementiner och mandariner kan ge fula orange fläckar på dina kläder. Det finns förstås skillnader mellan de olika frukterna (en del är kärnfria, vissa är stora och andra är små) men de orsakar fläckar i ungefär samma färg. Ju saftigare, desto godare: så är det förstås. Men en riktigt saftig frukt innebär också större risk för stänk, så var försiktig när du skalar och äter. Behöver du fläckborttagningstips? Varsågod:

Genom att badda fläcken direkt efter att den har uppstått kan du suga upp fruktsaften från tyget så att fläcken blir så liten som möjligt.

Precis som med pastasåsär är det en bra idé att blötlägga tyget, men i det här fallet bör du använda Vanish Gold Oxi Action gel som du också kan använda direkt på fläcken.