Att lära sig skriva: De bästa knepen

Oavsett om barn färglägger, övar på att stava sitt namn eller klottrar – så tränar de på sin handstil, även om det vid första anblick inte verkar så. Alfabetet kan vara knepigt för ett barn med en ostadig hand att bemästra. Även med en förälder vid sin sida kan incidenter med bläck inträffa – men det är helt I sin ordning! Vanish tar enkelt bort bläckfläckar så att du kan fokusera på att hjälpa ditt barn med att skriva sina T:n och sätta punker på sina I:n I lugn och ro. Här är några saker att tänka på när du hjälper ditt barn att öva på sin handstil.

Arbetsredskap

En del barn kan uppleva att det känns obekvämt att hålla i en penna under långa stunder. Men det finns olika sätt för dig som förälder att underlätta detta för ditt barn. Det finns ett stort utbud av mjuka pennhållare att köpa som inte bara ger ett mjukt stöd utan också hjälper ditt barn att förstå var de ska sätta sina fingrar.

Beroende på om man är vänster- eller högerhänt så håller man pennan olika, och det finns pennor som är avsedda för detta. Vad som känns och ser bra ut för dig kan skilja sig från ditt barns upplevelse, som kanske skriver med den andra handen.

Ta reda på vad ditt barn tycker är svårast

Vi fungerar på olika sätt och det kommer alltid att finnas saker som ditt barn kommer att uppleva som svårare och lättare. Vanliga problem som barn upplever när de lär sig att skriva är att svårigheten att forma bokstäverna, få till rätt storlek, få in avstånd mellan ord och att skriva i en rak linje*.

Kom ihåg att övning ger färdighet

 Övergången från blyertspenna till bläckpenna ger helt nya utmaningar vilket inkluderar bläckspill och fläckar. Visa för ditt barn att lite bläckspill inte är hela världen och försök att skratta bort det för att få ditt barn att slappna av och undvika vredesutbrott – för att fokusera på övandet.

Olika sätt att öva

Att öva på sin handstil behöver inte betyda att man ska känna sig låst till ett skrivbord. Sitt I trädgården eller besök parken och skriv I solskenet. På så sätt behöver barnet inte känna sig begränsat och ha möjligheten till lek efter att de har övat klart.

Livet i vardagen

Nu för tiden ser man oftast äldre barn sittandes bakom en mobil eller en dator. Men att skapa tillfällen när man skriver för hand och göra detta till en rutin för hela familjen är ett utmärkt sätt att låta ditt barn öva på att skriva för hand utan att det ser ut som att de gör det. Här kommer några exempel:

  • Skriva listor och etiketter
  • Skriva lappar till varandra och sätta upp runt om I hemmet.
  • Skapa egna kort till inbjudningar eller hälsningar

Att slåss om ditt barns uppmärksamhet

Att färglägga kanske inte känns som ett tydligt sätt att öva sin handskrift, men samtidigt som ditt barn använder olika pennor och kritor så kommer detta att stärka upp musklerna I deras dominanta hand. Även en immig badrumsspegel eller ett fönster kan vara ett roligt ställe för ditt barn att skriva på istället för att sitta vid ett skrivbord under långa stunder!

Försök att inte bli upprörd

Det är förståeligt att både du och ditt barn kan bli frustrerade på varandra om skrivandet inte flyter på till en början. Försök att påverka situationen genom att positivt förstärka övandet genom att göra det roligt. Detta kan till exmepel göras med ett belöningssystem eller genom att sätta upp rimliga mål som ska uppnås och på så sätt uppmuntra ditt barn att fortsätta öva.

Om du har något exemplar kvar av dina egna läroböcker från när du själv var barn, plocka fram dem och visa dina barn att alla måste börja någonstans. Kom ihåg att bläckspill och fläckar under tiden ditt barn lär sig att skriva inte är hela världen.

Har du en fläck du vill få bort eller ett Vanish-tips att dela med dig av? Besök Vanish Tip Exchange för att dela med dig av dina kunskaper och ta del av fler tips om hur du blir av med fläckar. Besök oss här.

 

*http://www.scholastic.com/parents/resources/article/writing-activities/5-ways-to-improve-your-childs-handwriting