Allt handlar om tid

Det är långt ifrån alltid som du upptäcker en fläck precis när den uppstår. Många fläckar upptäcks inte förrän långt efteråt när de har torkat in ordentligt och det krävs betydligt mer än att skölja med vatten för att få bort dem. I sådana fall gäller det att veta vad man ska göra. Vi har sammanställt några fläckborttagningstips som utgår från hur länge fläcken har suttit. Innan du börjar behandla en fläck ska du alltså fundera på när du bar just det plagget senast.

Precis när fläcken uppstår

För många typer av fläckar räcker det långt att skölja med vatten om du upptäcker fläcken direkt. Vissa fläckar, t.ex. blodfläckar, bör sköljas med kallt vatten, men många andra fläckar (t.ex. fettfläckar) kräver varmt eller till och med hett vatten. Läs om olika fläcktyper i Fläcklösaren om du vill veta mer.

Om du inte är i närheten av en vattenkran men har en servett eller pappershandduk till hands kan du badda fläcken för att försöka suga upp den. Var noga med att använda en lyftande rörelse och inte gnugga. Gnuggande kan göra att fläcken får bättre fäste och kanske till och med göra den större. Genom att badda lätt kan du suga upp så mycket som möjligt av fläcken utan att den växer.

När du sedan kommer hem kan du använda tipsen nedan.

Några dagar efteråt

Ofta upptäcks fläckar inte förrän du byter kläder, eller när du lägger kläderna i tvättkorgen. Det är en klassisk vardagssituation: du tittar på ryggen på din t-shirt eller fållen på en kjol och undrar ”hur länge har den där fläcken suttit där?”

I det här läget krävs betydligt mer än skölja-och-badda, eftersom fläcken kan vara ordentligt ingrodd. I stället bör du tvätta plagget direkt, efter att först ha förbehandlat fläcken. Vanish Gold Oxi Action pulver är ett bra val för de flesta kulörta plagg, men läs gärna mer i Fläcklösaren om du är osäker.

Här är några allmänna regler om hur du förbehandlar med Vanish:

Ta ut skopan från Vanish-förpackningen, fyll den med 1/5 skopa pulver och återstående 4/5-del med vatten.
Blanda noga.
Lägg blandningen direkt på den intorkade fläcken (undvik tyget runt omkring).
Gnugga in blandningen i fläcken med undersidan av skopan.
Låt verka i max fem minuter innan du sköljer bort blandningen och lägger plagget i tvättmaskinen.
Tvätta sedan som vanligt. Du kan också tillsätta en 1/2 skopa Vanish-pulver i tvätten för att bli av med andra dolda fläckar.
Flera veckor efteråt

En del fläckar kan förbli orörda i flera veckor utan att någon märker dem, framför allt om de sitter på kläder som sällan används. Sådana fläckar kan vara betydligt svårare att ta bort, och det kan ta en del tid. Mycket gamla fläckar bör alltid blötläggas. Prova med Vanish Gold Oxi Action pulver. Gör så här:

Häll en 1/2 skopa pulver i fyra liter varmt vatten (max 40 grader) och lägg plagget i blandningen.
Kulörtvätt: blötlägg i max en timme.
Vittvätt: blötlägg i upp till sex timmar.
Efter blötläggning vrider du ur plagget och lägger det i tvättmaskinen.
Vanish kan alltså vara användbart även för fläckar som är långt ifrån färska. Om det inte fungerar första gången kan du upprepa proceduren. Om du vill ha fler fläckborttagningstips kan du läsa våra andra artiklar.