Så här vårdar du din väska

Väskvård

Alla har vi våra livsnödvändigheter som alltid måste finnas med i handväskan. En del av dem kan dock orsaka besvärliga fläckar. Den där flaskan gör under för ansiktshyn, men vad händer om locket trillar av? Sitter locket ordentligt fast på läppglanset? Den där lilla salladen...vad händer om dressingen läcker? Om väskan är öppen finns det ju till och med risk att den hamnar i vägen för stänk från en vinglande kaffekopp – eller ännu värre: en bit rödbeta eller en fet salladsdressing. Genom att vara rädd om din väska kan du undvika de flesta olyckor av det här slaget. Om du eller en vän lider av klumpighet: stäng väskan och ställ den under bordet. Om du har något i väskan som skulle kunna läcka bör du lägga det i en plastpåse eller burk.

Sidofacken

Trasiga bläckpennor, eyeliners eller annat smink eller en liten ketchupförpackning från snabbmatsrestaurangen som spricker är några exempel på vad som kan orsaka fläckar i handväskan. Se till att packa väskan noggrant så att risken för olyckor minskar. Pennor kan förvaras i ett sidofack, smink i en egen liten necessär, och behöver du verkligen spara ketchupen...? Ett tåligt, vattenavvisande telefonfodral kan också vara smart.

Vad gör jag om olyckan är framme?

Om väskan är gjord av särskilt känsliga material som silke eller läder bör du förstås vända dig till en professionell tvättinrättning för att få bukt med fläckarna. Vatten riskerar att bara förvärra fläckarna och Vanish ska inte användas på den här typen av material. Om väskan är gjord av något annat material kan du dock börja med att badda fläcken med en våt trasa eller pappershandduk (kanske har du redan pappersnäsdukar i väskan?). Jobba med en lyftande rörelse för att suga upp så mycket som möjligt av fläcken och förhindra att den sprider ut sig. Därefter behandlar du fläcken med lite Vanish Gold Oxi Action pulver upplöst i vatten och låter det verka i max fem minuter. Skölj av Vanish-blandningen med vatten. I de allra flesta fall finns det nu inget kvar av fläcken.