Sätt stopp för vinterdeppen

När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker är det väldigt lockande att stanna inne och tröstäta, men det gör det bara ännu svårare att hålla humöret uppe. Här är våra bästa tips om hur du håller dig aktiv, äter rätt och motverkar nedstämdhet under vintern.

 

Ät bra mat
Försök att undvika feta snacks och sötsaker. De kan skjutsa upp humöret på kort sikt men när blodsockret sjunker igen blir det desto sämre. Om du vill ha något värmande och stärkande kan du börja dagen med krämig havregrynsgröt, som ger dig bra energi under en längre tid. Till lunch och middag ska du se till att få i dig bra kolhydrater, som råris eller fullkornspasta, och kött eller fisk som ger bra och mättande proteiner.

När solen lyser med sin frånvaro behöver du vara lite extra noga med vitaminerna. Ät mycket färsk grukt och gröna grönsaker! Broccoli, spenat, blåbär och äpplen är rena supermaten som hjälper dig att stå emot förkylningar och annat elände.

Ut i friska luften!
Att motionera regelbundet är särskilt viktigt under den mörka årstiden. Utmana dig själv och elementen: ge dig ut och njut av friskluften så mycket du kan! Vädret är ingen ursäkt för att sluta röra på sig. Om vädret är alldeles för kallt kan du gå till gymmet i stället. Och ta med dig familjen när du aktiverar dig! Följ med barnen på fotbollsträningen en svinkall söndagsmorgon eller heja på dem när de tävlar i terränglöpning.

Träning i blött väder medför förstås en större risk än vanligt för fläckar. Lera från fotbollsplanen eller från terrängbanorna är dock ingen match för Vanish: tillsätt bara lite Vanish Oxi Action gel i tvätten för att få bort även de svåraste fläckarna.

Sug i dig ljuset
Under vintermånaderna är det ont om dagsljus, vilket är en av de främsta orsakerna till vinterdepression (SAD). Se till att få ut så mycket som möjligt av det naturliga dagsljuset genom att dra upp/undan persienner och gardiner. Om det är en någorlunda klar eller solig dag bör du försöka gå ut, gärna mitt på dagen när solen är som starkast. 20 minuters rask promenad räcker bra för att få igång flödet av dopamin, serotonin och endorfiner som lyfter humöret.