Sås på slipsen? Inga problem: Fläckfria festligheter

Det är ingen tillfällighet att några av årets största högtider äger rum mitt i mörkaste vintertid. Fynd från stenåldern visar faktiskt att de allra största festligheterna hölls vid den tid som numera är slutet av december. Att samla nära och kära för att roa sig tillsammans – och dela på värmande, kraftig mat – var ett sätt att fira att den värsta vintern var över. Vissa saker ändrar sig inte särskilt mycket med tiden. Över hela världen associeras fortfarande vintern med överdådiga, tunga, härliga måltider med massor av smak och goda tillbehör.

 

Stora smaker är ofta lika med stora fläckar, och tyvärr är det lätt hänt att nya vinterkläder snabbt utsätts för en mängd olika fläckar och stänk från såser och grytor. Därför har vi satt ihop en meny med några av de vanligaste skurkarna bakom vinterns fläckar. Vi reder ut varför de kan vara så svåra att bli av med, och hur Vanish kan göra det mycket lättare.

Till förrätt:

Soppa

Soppor är klassiska förrätter, och de rejälare varianter som ofta äts vintertid kan ge särskilt besvärliga fläckar. Här bjuds ofta stora, kraftiga smaker med matchande djärva färger som gärna söker närkontakt med dina finkläder. Det bästa sättet att hantera soppfläckar är att agera så fort som möjligt, Börja med att skölja plagget och behandla sedan med rikligt med Vanish Gold Oxi Action, som får verka i upp till en timme innan du tvättar plagget som vanligt med en 1/2 skopa Vanish.

Huvudrätt:

Sås

Sås är ett vitt begrepp och det finns mängder av varianter. Just här pratar vi om den smakrika bruna såsen som görs på steksky: ett måste till söndagssteken i mellandagarna. Den här typen av sås är ofta fet vilket gör fläckarna extra knepiga, men om du försiktigt gnuggar fläcken med lite Vanish Gold Oxi Action gel blir det lättare att lösa upp fettet. Tvätta sedan med en 1/2 skopa Vanish för att se till att varenda såsdroppe försvinner.

Senap

Den här krämiga, gula smaksättaren är en riktigt svår fläck att få bort, så var noga med att behandla den snabbt. Skrapa bort så mycket som du kan (utan att skada några fibrer) och gnugga sedan in en blandning av Vanish Gold Oxi Action och vatten i fläcken. Låt verka i tio minuter och skölj sedan från baksidan av tyget. Tvätta genast med en 1/2 skopa Vanish.

Lingonsylt

Lingonsylt är en härligt fruktig smaksättare som kan serveras till både huvud- och efterrätter. Sylten kan snabbt få fäste vid tyger men är inte särskilt svår att få bort. Om du tar itu med fläcken direkt kan det faktiskt räcka med att skölja den med vatten, från tygets baksida. Om en röd fläck finns kvar efter sköljning kan du behandla fläcken direkt med lite Vanish Gold Oxi Action och sedan tvätta som vanligt med en 1/2 skopa Vanish.

Dags för efterrätt:

Fruktkompott

Tårta, pannacotta, pavlova...allt smakar ännu bättre med ett generöst lager fruktkompott. Desserterna i sig själva innebär kanske inte så stora fläckrisker, men en fruktkompott kan ställa till ordentliga bekymmer. Badda fläcken med Vanish Gold Oxi Action men var noga med att inte gnugga så att fläcken blir ännu större. Låt produkten verka i tio minuter innan du tvättar med en 1/2 skopa Vanish i tvättfacket för att lösa upp resten av fläcken.