Så här får du tid till mer skoj med barnen i köket

Behöver du nya sätt att sysselsätta rastlösa barn? I köket finns allt du behöver för roliga, lärorika aktiviteter med smaskiga slutresultat. Att tillsammans jobba mot ett gemensamt mål kan vara väldigt roligt och ett bra sätt att tillbringa kvalitetstid med barnen.

 

Krispiga cornflakeskakor är något som alla gillar. Dessutom är de oerhört enkla att göra och barn älskar dem! Följ bara det enkla receptet nedan:

Krispiga cornflakeskakor
Till 12-15 kakor behövs:

80 g cornflakes
50 g smör
1,5 matsked sirap
100 g mörk choklad (finhackad)
15 muffinsformar

Steg 1: Smält smöret på svag värme i en kastrull tillsammans med choklad och sirap.
Steg 2: Häll blandningen i en skål och rör ned cornflakes. Blanda tills alla flingor är täckta med choklad.
Steg 3: Lägg en sked av smeten i varje muffinsform och ställ formarna i kylskåpet tills smeten stelnar. Voilá!

Den som vill göra omelett måste krossa några ägg, och när man handskas med kladdig chokladsmet som den här är det inte konstigt om det blir lite fläckar och stänk på vägen.

Se till att alla som är i köket har förkläden på sig. Om du får oönskade chokladfläckar kan du ta bort dem med hjälp av Vanish Oxi Action pulver.

Att laga mat eller baka med barnen kan bli en väldigt fin familjestund, som kanske blir en älskad tradition i många år framöver. Innan ni börjar stöka i köket ska du alltid tänka på säkerheten.

Planera projektet i förväg. Matlagning och bakning kan bli ganska kaotiskt även när allt går bra, så börja gärna med att ta fram alla ingredienser och redskap så att du sedan kan hålla fullt fokus på barnet och chokladsmeten. . Om ditt barn är för litet för att hjälpa till med matlagningen kanske hen kan sitta i barnstolen och titta på när du mäter upp, häller upp och blandar ingredienserna och sedan hjälpa till med det kladdigaste av allt: dekorationerna!
Tvätta händerna! - Innan ni börjar baka ska du se till att barnen har tvättat händerna noggrant med tvål. Om barnen hostar, nyser eller går på toaletten ska de tvätta händerna igen.
Se till att det inte finns några farliga redskap framme, till exempel vassa knivar.
Håll alltid uppsikt över barnen.
Sätt upp tydliga regler om spisen, ugnen och andra köksapparater.
Träna på att läsa och tolka recept: det kan vara nyttigt för barnens mattekunskaper!
Se till att städningen efteråt blir en naturlig del av proceduren.
Allt det här är viktiga saker att tänka på om du vill laga mat med dina barn. Hjälp barnen att ta ansvar och känna att de har kontroll, och låt dem välja mellan olika alternativ när det går. Och glöm inte att ha roligt!