Retro är helt rätt
Vintage, second-hand, retromode, återvinning: kärt barn har många namn. Att återanvända begagnade kläder är billigt, miljövänligt och snyggt. Under årens lopp har klädindustrin utvecklats och gårdagens tyger skiljer sig ganska mycket från dagens, och tvättmedel och fläckborttagningsmedel har förändrats i samma takt. Därför bör du tänka till lite extra när du ska tvätta second hand-kläder, och inte bara lägga dem i maskinen som med vilket plagg som helst. Här tittar vi närmare på några av de vanligaste tyger som använts för att tillverka kläder genom historien och som kan behöva lite extra uppmärksamhet vid tvätt och fläckborttagning.

Rayon/viskos
Det här materialet började tillverkas under tidigt 1900-tal och förekommer fortfarande i vissa plagg, men då främst blandat med andra material. Fibrerna består av cellulosa från trämassa, och materialet användes framför allt i de hawaiiskjortor som blev populära i USA på 1940- och 1950-talen. Rayon kan vara ganska känsligt, så läs tvättrådet noga innan du ger dig på fläckborttagning. Vid tvätt ska du vara försiktig: gnugga inte för hårt och tvätta inte i för varmt vatten.
Muslin
Muslin är ett glesvävt bomullstyg. Det används fortfarande i klädtillverkning idag men var mest populärt på 1960- och 1970-talen. Det här tyget kan bli väldigt känsligt med tiden eftersom det är så tunt, så var försiktig när du tvättar det. Muslin bör tvättas för hand i varmt vatten med en skopa Vanish. Var noga med att inte vrida plagget eftersom det lätt kan förlora formen.
Krimplin
Krimplin är ett ganska tungt polyestertyg som håller formen bra och inte skrynklar. Därför var det ett oerhört populärt material under 1950- och 1960-talen. Dess popularitet har dock minskat stadigt allt eftersom kunderna har sökt sig till lättare polyestertyger eller naturfibrer som bomull. Krimplin är lätt att hålla rent: det är bara att tvätta i max 40 grader och hänga upp för torkning. Alla syntetmaterial är värmekänsliga, så läs tvättrådet noga och följ instruktionerna.