Pyjamasparty – en överlevnadsguide för föräldrar

Pyjamaspartyn. En långlivad tradition som ständigt upptäcks och älskas av nya generationer barn. På ett pyjamasparty får barnets kompisar sova över, kanske för att fira en födelsedag eller någon annan högtid, eller helt enkelt för att ditt barn har tjatat så länge om att få ha det att du ger med dig.

 

Själva poängen med ett pyjamasparty är att ha så kul som möjligt och (trots namnet) att sova så lite som möjligt. Film, bus med ficklampor, spel, serier och rätt mat är nödvändiga ingredienser för ett lyckat partaj. För dig som förälder är det viktigt att komma ihåg att barnens uppspelthet snabbt kan spåra ur. Om du inte är försiktig kan ditt hus snart se ut som en krigszon, eller utgöra fonden för ett skådespel som påminner om Flugornas herre. Det är ditt hus, det är du som bestämmer, och för att alla ska ha så roligt som möjligt är det du som måste bestämma reglerna som barnen måste följa.

Några förslag på regler för ett pyjamasparty:
Se till att barnet gör i ordning sitt rum i förväg. Kontrollera att det finns tillräckligt med madrasser, täcken, kuddar och sängkläder (eller kanske sovsäckar), och be gästerna att ta med sig det som fattas.

Gör upp en realistisk plan för kvällen. Till exempel: först middag, sedan en halvtimmes lek, pyjamaspåtagning, filmvisning, en kopp choklad och slutligen tandborstning och läggdags.

Låt inte de små gästerna äta för mycket socker, eftersom det kan göra dem allt för uppjagade så att det blir extra svårt att somna. Fundera därför ut en middagsrätt som du vet att barn gillar och som gör dem ordentligt mätta. Det gör att de förhoppningsvis bara orkar äta lite godis, men ändå känner att de har haft riktigt roligt.

Barn älskar att skryta för varann om att de inte somnade förrän klockan tre på morgonen, eller att de inte sov alls på hela natten. Därför är det viktigt att du bestämmer en tid när lamporna ska släckas och att du håller fast vid den. Självklart kommer det att fortsätta fnissas och viskas i det mörka rummet. Det är okej i upp till en timme, men ge dem sedan en första varning. Tio minuter senare: en andra varning om det behövs. Om tramset fortfarande är i full gång en halvtimme senare tänder du lampan och hotar med att köra hem alla gästerna. Det brukar göra susen: snart snusas det gott i alla sängar.

Låt det vara tänt utanför rummet: det gör det lättare för barnen att hitta till toaletten under natten och minskar risken för små olyckor. Dessutom är det skönt för de barn som kanske känner sig lite oroliga i ett nytt hus eller har hemlängtan.

Dagen efter bör du vara beredd på en tidig rivstart. Barn vaknar oftast tidigt när de har gäster och vill utnyttja vakentiden till max, så det brukar bli full fart direkt. Se till att du har planerat frukosten i förväg. De flesta barn är väldigt hungriga på morgonen. Varma mackor eller pannkakor, kanske? Om solen skiner kan du skicka ut dem för att leka utomhus.

Viktigast av allt: se till att du har Vanish i städskåpet! Risken för fläckar är förstås hög på pyjamaspartyn: allt från chokladfläckar på pyjamasar till pizza på mattan. Med fläckborttagningsexperten Vanish kan du dock vara lugn. Vi har produkter för i stort sett alla tänkbara typer av fläckar. Med Vanish i städskåpet behöver du inte oroa dig för de skador som fläckar och smuts kan ge på dina kläder och mattor. Vi ger dig mer tid att planera ett riktigt lyckat pyjamasparty.