Hur du blir av med olika slags fläckar

Att få en fläck på kläderna kan hända utan att du ens är medveten om det, och ingrodda fläckar eller olika slags fläckar som du inte vet hur du ska få bort kan skapa irritation och hålla dig tillbaka från att använda din favorit t-shirt eller dina favoritstrumpor. Vi har sammanställt den här guiden för olika slags fläckar som oftast är ovanliga eller svåra att få bort.

 

Hur du får bort rostfläckar från kläder eller tyger:

Rostfläckar innehåller järnoxider och järn påverkas av vatten och syre, vilket är anledningen till att metall rostar. Rost fläckar lät av sig på tyger och kläder när de kommer i kontakt med varandra och kan vara svårt att få bort, du kan lyckas få bort det själv men med känsliga tyger så är det bäst att lämna in det på kemtvätt. Men när du ska ta dig an en rostfläck så är det viktigaste tipset att göra det direkt och följa våra tips:

 1. Spraya rikligt med Vanish Oxi Action förbehandlignsspray direkt på fläcken för att blöta ned hela fläcken.
 2. Låt fläcken suga åt sig all vätska och använd sedan en oöm handduk för att dutta på fläcken och se om den börjar blekna.
 3. Lägg tyget eller klädesplagget i tvättmaskinen tillsammans med en skopa Vanish Gold Oxi Action Puder och tvätta som föreskrivet på etiketten.
 4. Upprepa 1-3 gånger om fläcken fortfarande är kvar.

Hur du blir av med kåda från kläder med fläckborttagning:

Du har säkert varit med om att ha fått kåda på kläderna om du har varit ute i skogen. Kanske ifrån din barndom när du lekte i skogen, klättrade i träd eller från vuxenlivet om du är en utomhus och naturälskande människa. Du vet säkert också att det ibland kan vara svårt att få bort. För att få bort kåda på kläder kan du använda olika metoder beroende på vilket tyg och vad du har för saker hemma.

 1. Blötlägg en handduk eller ett oömt klädesplagg med t-röd eller ifall du inte har det hemma kan du använda vodka eller annan klar spritdryck.
 2. Använd handskar så att du inte får vätska eller kåda på händerna.
 3. Dutta försiktigt fläcken med vätskan för att lösa upp den.
 4. Tvätta kläderna eller tyget noggrant under vatten
 5. Stoppa det i tvättmaskinen tillsammans med en skopa Vanish Oxi Action Gold Pulver

Hur du får bort tuggummi på kläder eller tyg:

Tuggummi på kläderna är inte så svårt att bli av med som du kanske tror. Det är enkelt att råka få tuggummi på din favorittröja, soffa eller kanske på lakanen? Det kan hända både vuxna och barn, men du behöver inte vara orolig – följ den här snabba guiden och fläcken kommer att försvinna på nolltid.

Kallt eller varm – Tuggummi reagerar på båda

 1. Använd en iskub och gnugga på fläcken och ta sedan en kniv för att skrapa bort den. Om du har plats i frysen kan istället lägga in klädesplagget där och ta ut efter några timmar, använda sedan en kniv eller pincett för att skrapa bort fläcken.
 2. Du kan också använda en hårfön och blåsa varmluft på tuggummifläcken. Ta sedan bort fläcken med händerna.
 3. När du har fått bort fläcken, lägg tyget i tvättmaskinen tillsammans med en skopa Vanish Oxi Action Gold Pulver för att bli av med alla rester av tuggummit

Hur du får bort stearin från kläder:

Om du lekte med ett ljus som liten så var det säkert inte ovanligt att dina föräldrar sa till dig, inte bara för att det är farligt men också för att stearinfläckar kan vara riktigt svårt att bli av med. Det händer ofta att stearinfläckar dyker upp på dukar eller tyger som har varit nära ljusen. Men att bli av med stearinfläckar på kläder och dukar är ganska enkelt och går snabbt. Om du följer vår guide så behöver du inte oroa dig för stearinfläckar igen:

 1. Vänta tills stearinet har stelnat.
 2. Skrapa bort stearinet så noggrant och mycket du kan, genom att använda en kniv eller sked beroende på hur känsligt tyget är.
 3. Använd en handduk eller tjockt papper och lägg ovanför fläcken. Ta sedan ett strykjärn och stryk ovanpå pappret/handduken. Stearinet kommer nu att lösas upp och pappret/handduken kommer suga upp resterna.
 4. Tvätta tyget i tvättmaskinen eller blötlägg det noggrant tillsammans med en skopa av Vanish Oxi Action Gold Pulver

Hur du tar bort mögel från textil:

Mögel på tyger eller kläder är inte så svårt att bli av med som du kanske tror, oavsett om det bara är lukten av mögel eller om det är synligt så kan du säga hejdå till mögelfläckar på textil genom att följa dessa tips:

 1. Häng ut de mögliga kläderna i dagsljus och borsta på mögelfläcken med en tand eller nagelborste
 2. Förbehandla mögelfläcken med Vanish Oxi Action Förbehandlingsspray och låt det vara på några minuter för att suga upp fläcken.
 3. Tvätta kläderna eller tyget i tvättmaskinen tillsammans med en skopa Vanish Oxi Action Gold Pulver. Använd så hög temperatur som möjligt, men inte mer än vad som står på tvättrådslappen.

 

Har du fått andra fläckar på kläderna som är I andra färger? Titta på vår guide om hur du tar bort fläckar i regnbågens alla färger.