När löven faller: din guide till höstens fläckar

Choklad, gräddsås, kaffe och lera kan ge mycket glädje (fast kanske inte alltihop samtidigt). De har tyvärr ett par andra saker gemensamt också: alla är bruna, och kan ge fläckar som är närmast hopplösa att bli av med. Varm choklad på en klänning, kaffe över ett skjortbröst eller lera som nästan verkar hoppa upp från marken till byxbensfållen... För att hjälpa dig genom hösten har vi tagit fram den här snabbguiden om hur du får bort de här fläckarna så att dina kläder håller färgen längre än löven.

 


Höstens fläckar kan ha många orsaker, men här fokuserar vi på tre av de vanligaste: kaffe, choklad och lera.

Rengöringsprocessen
Bruna fläckar är precis som andra fläckar: ju snabbare du åtgärdar dem, desto bättre. Om fläcken är vattenbaserad (t.ex. fläckar av lera eller kaffe) och inte fet bör du börja med att skölja med kallt vatten för att förhindra att fläcken får fäste i tyget. När området är tillräckligt fuktigt kan du ta itu med själva fläcken. Det finns lite olika processer beroende på vilken färg tyget har:

För vita kläder använder du vanligtvis samma process för alla tre typerna av fläckar, eftersom det oftast går bra att använda ett starkare fläckborttagningsmedel. Börja med att försöka skrapa bort så mycket av fläcken som möjligt med en sked, men var försiktig så att du inte gnuggar in fläcken hårdare i tyget. Behandla sedan fläcken med en fläckborttagare med väteperoxid, till exempel Vanish Gold Oxi Action. Gnugga in medlet i fläcken och låt verka i fem minuter. Tvätta sedan plagget direkt i tvättmaskin och tillsätt en 1/2 skopa Vanish till ditt vanliga tvättmedel för att få bort hela fläcken.

För vattenbaserade bruna fläckar (t.ex. kaffefläckar) på kulörtvätt börjar du med att spola kallt vatten mot baksidan av fläcken. Om du spolar från ovansidan pressas färgämnena i fläcken längre in i tyget i stället för att spolas ut. Om fläcken är helt ny kanske det räcker med den här sköljningen. Om fläcken finns kvar baddar du med ett fläckborttagningsmedel som är avsett för kulörtvätt, till exempel Vanish Gold Oxi Action. Gnugga försiktigt in Vanish i fläcken men var noga med att inte smeta ut den och göra den större. Om fläcken har suttit länge kan du behöva blötlägga den. Tvätta sedan plagget som vanligt och tillsätt en 1/2 skopa Vanish till ditt vanliga tvättmedel.

För feta fläckar, till exempel chokladfläckar, bör du börja med att skrapa bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked, men var försiktig så att du inte gnuggar in fläcken hårdare i tyget. Därefter blandar du en del flytande tvättmedel med två delar kallt vatten. Badda in lösningen i fläcken och pressa sedan försiktigt en torr trasa mot den för att suga upp vätskan. När du har fått bort så mycket som möjligt av fläcken gnuggar du försiktigt in lite Vanish Gold Oxi Action. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskin med en 1/2 skopa Vanish.

Klart! Det här är allt du behöver veta för att kunna hantera missöden på grund av spilld choklad, latte eller ett pladask i höstleran. Ge dig ut i den vackra, klara hösten, se till att ha riktigt kul och låt Vanish ta hand om fläckarna.