Konsten att skaffa en ny vana

Oavsett vilken årstid det är får du aldrig ett bättre tillfälle att skapa en ny vana än...precis just nu. Att börja träna ger massor av goda effekter på både kort och lång sikt. Bättre kondition, starkare muskler, och kanske nya vänner längs vägen? I den här guiden hjälper vi dig att motivera dig och öka ditt självförtroende. Dessutom får du tips om hur du kan eliminera små irritationsmoment, som exempelvis fläckar.

 


Att skapa sig en ny vana kan ta tid. Man brukar säga att det kan ta allt från två till åtta månader innan vanan verkligen har blivit en naturlig del av livet. Mycket handlar förstås om motivation, men det krävs också viss disciplin för att göra något nytt varje dag under en längre tid så att vanan får chansen att sätta sig.

Vårt bästa råd är att börja i liten skala: kanske bara fem minuter om dagen! Vissa kastar sig in med hull och hår och börjar träna som galningar från dag ett, men det riskerar bara att leda till trötthet och skador som får motivationen att falna snabbt. Ta det lugnt i början! Bara att gå till gymmet, kanske utan att ens röra vid någon av maskinerna, är ett bra sätt att komma igång.

Att hitta tid

Att testa en ny hobby kan ta mycket tid i början, och med de hektiska scheman som många av oss har kan det ibland vara svårt att hitta tid för den där träningen. Börja därför med att fundera på vilken tid på dagen som du tror att träning kommer att passa bäst på. Vad tror du om lunchträning? En timme mellan jobbet och middagen? Eller kanske tidigt på morgonen? Men kom ihåg: överdriv inte. Ett litet steg i taget. Innan du lägger till något nytt i livet, fundera på vad du skulle kunna plocka bort för att förenkla. En timmes tevetittande per dag kanske? Ett annat bra sätt att verkligen få rutinen att sätta sig är att bestämma fasta tider, varje dag eller varannan. ”Promenad kl. 17” är betydligt lättare att komma ihåg än ”Promenad nån gång under dagen”.

Träna, träna...och träna lite till

Träning kan vara ganska ansträngande i början om du inte är van. Därför kan det vara bra att börja på helgerna. Lördag morgon eller söndag lunch kanske? Det ger dig också mer tid för återhämtning. Sen gäller det att hitta rätt träningsform, det vill säga något som du själv tycker är roligt. Simning, löpning och cykling är kanske de mest populära träningsformerna, men det finns massor av andra varianter: kanske yoga, aerobics eller spinning? Många gym har gott om gruppträningsklasser på helgerna och det är ofta då det är som mest folk i gymmen också. På vissa ställen finns det särskilda nybörjarprogram: ett väldigt bra sätt att komma igång.

Svettfläckar

Ju mer du tränar, desto mer svettas du, och desto snabbare fylls tvättkorgen. Det kanske känns som ett extra hinder på vägen mot livet som träningsgalning, men med hjälp av Vanish blir det inga problem att hantera svettfläckarna.

Så här enkelt tar du bort svettfläckar:

Börja med att blanda 33 ml Vanish Gold Oxi Action gel med fyra liter varmt vatten. Blötlägg sedan
i upp till en timme för kulörta plagg, eller upp till sex timmar för vita plagg.
Lägg sedan plagget i tvättmaskinen med tvättmedel plus 33 ml gel och tvätta som vanligt.
Klart! Vanish gör det lite lättare på vägen mot ditt nya liv.