Fettfläckar

Fettfläckar är fläckar som verkligen kan konsten att hänga med ett bra tag. Om du inte tar hand om plagget med rätt typ av fläckborttagning och tvättning kan en fettfläck sitta kvar tvätt efter tvätt efter tvätt. Men det behöver inte betyda att du måste slänga plagget. Fettfläckar går att ta bort. Allt du behöver är rätt kunskap och en liten arbetsinsats. Här får du tips från Vanish om hur du tar bort fettfläckar. Kanske får du en del bra idéer om andra fläckar också?

 

Vanish-metoden

En ordentlig blötläggning med Vanish Gold Oxi Action gel är grunden för att få bort en fettfläck.

Blanda 33 ml gel med fyra liter varmt vatten.
Blötlägg plagget i upp till en timme om det är ett kulört plagg, eller sex timmar om det är vitt.
Lägg sedan plagget i tvättmaskinen tillsammans med 33 ml gel och tvätta som vanligt med ditt vanliga tvättmedel.
Några andra tips

Kom ihåg att ingrodda fettfläckar är svårare att få bort än fläckar som du tar itu med direkt. När olyckan är framme rekommenderar vi att du baddar fläcken med en pappershandduk eller trasa. På så sätt kan du suga upp det mesta av fettet och se till att fläcken inte blir större.

Använd aldrig vanligt vatten på fettfläckar. Fetter är vattenavvisande per definition, så vatten kan inte lösa upp fetter. Genom att badda upp fläcken förhindrar du att den sprider sig, men om du i baddar med något fuktigt blir fläcken bara större. Undvik alltså att behandla fläcken med vatten – om vattnet inte innehåller Vanish, förstås.

Tips för att undvika fläckar på kläder

De flesta typer av fettfläckar kan du undvika genom att ta på dig ett förkläde eller andra skyddande kläder när du handskas med fetter. I köket är förklädet förstås ett måste, oavsett om du steker ägg eller gör en sallad. I stort sett all matlagning och matberedning innefattar fetter av något slag, och därför bör du alltid skydda dina kläder. Om du har glasögon har du säkert sett att du får små fettstänk på glasen när du steker något. Tänk på att de här stänken också hamnar på dina kläder och på huden! Oftast räcker det med tvål och vatten för huden, och Vanish för kläderna, för att få bort stänken, men det är ändå en bra idé att förhindra så mycket som möjligt av dem från början.