Färgfokus: rött

Juletiden präglas av starka färger. Gröna granar, presentpapper i alla regnbågens färger och så alla nyanser av rött förstås: tomtens dräkt, glögg, rödkål och järnek. Den här färgglädjen medför dock förstås vissa risker för fläckar på kläder eller mattor. Med lite kunskap och lite Vanish är de här fläckarna en enkel match.

 

Rödvinsfläckar

Rödvinsfläckar är ett vanligt inslag vid alla festligheter, och kring jul handlar det förstås mest om glögg. Det kan bli allt från små droppar från en slarvig upphällning till en hel spilld glöggmugg. Men gråt inte över spilld glögg: om du bara åtgärdar fläcken snabbt är det inte så svårt att få bort den.

Ett bra tips är att omedelbart salta på fläcken. Saltet suger upp vinet. Badda sedan fläcken utifrån och inåt med en torr trasa. Var noga med att badda med lyftande rörelser, inte pressa nedåt, så att du verkligen drar ut fukten. Om det blir något kvar av fläcken behandlar du den genast med lite Vanish som får verka i fem minuter innan du lägger plagget (eller duken) i tvättmaskinen med en extra skopa Vanish. Katastrofen avvärjd!

Julens bär och frukter

Julens frukter (som hallonen på ris a la maltan eller bären från järneksdekorationer) kan ge fula fläckar. En sked sprätter iväg så lätt och kan ge fula streck på en kofta, en tröja eller...en vit skjorta! Hu! Fruktfläckar och vinfläckar liknar varandra: de blir lättare att få bort om du åtgärdar dem direkt. Badda med en fuktig trasa eller svamp för att suga upp så mycket som möjligt av vätskan (tryck inte för hårt så att fläcken sprids ut) eller skölj med vatten, om det går. Rengör eller byt ut trasan som du baddar med så att du får ut så mycket som möjligt av fläcken innan du använder Vanish för att åtgärda det som blir kvar.

Blodfläckar

Blodfläckar är ett lite känsligt kapitel. Inte nog med att felhanterade knivar kan ge små skärsår på händerna: en riktigt saftig stek kan också ge blodfläckar, om den stänker på kläder eller annat i närheten. Blodfläckar är dock en enkel match för Vanish.

Börja med att skölja bort så mycket av blodet som möjligt med kallt, rent vatten. Vanish och kallt vatten fungerar bra på blodfläckar, eftersom kombinationen löser upp blodet så att fläcken lossnar från tyget. Skölj med vatten från båda sidor av tyget för att få bort så mycket som möjligt. Om du försöker torka blodet i stället kan det hända att blodet bara smetas ut och fläcken blir större. Badda fläcken i förväg med en fuktad pappershandduk för att förhindra att den sprids.