Färgfokus: grönt

Att grönt är skönt är kanske mer sant än någonsin i dessa miljömedvetna tider, men gröna fläckar kommer förmodligen aldrig att bli modernt. Vi har tagit fram en snabbguide om hur du får bort envisa gröna fläckar från dina kläder.

 

De två vanligaste orsakerna till gröna fläckar är mat och gräs. Gröna färgämnen är bland de svåraste att få bort eftersom grönsaks- och gräsfläckar orsakas av organiska ämnen som får bra fäste i tyger. Om du får en grön fläck är det viktigt att du inte drabbas av panik: det finns bra knep att ta till. Det du framför allt bör komma ihåg är att aldrig använda ammoniak, avfettande medel eller alkaliska tvättmedel eftersom de bara gör att fläcken får ännu bättre fäste. Det finns andra, enklare knep att ta till för att få bort gröna matfläckar eller gräsfläckar utan att skada kläderna.

Rengöringsprocessen
Tumregeln är att ju fortare du tar itu med fläcken, desto lättare är den att få bort. För gräsfläckar eller andra fläckar som inte är feta är det bäst att först skölja med kallt vatten för att förhindra att fläcken får fäste. När området är tillräckligt blött kan du ta itu med själva fläcken. Det finns lite olika processer beroende på vilken färg tyget har:

Vita plagg
För bästa resultat på vita plagg är det alltid bäst att använda en produkt som är avsedd för vittvätt, som Vanish Oxi-Action Crystal White. Gnid in produkten i gräsfläcken och låt verka i upp till sex timmar. Tvätta sedan plagget i tvättmaskin med en 1/2 skopa Vanish i tvättmedlet. Resultatet blir häpnadsväckande!

Kulörtvätt
För att ta bort gröna fläckar från andra färger än vitt följer du en liknande process som för vita kläder. Blanda Vanish Oxi Action pulver eller gel med lite varmt vatten och gnugga in blandningen i den gröna fläcken och låt verka i 15 till 20 minuter innan du tvättar. Använd aldrig blekmedel till kulörtvätt.

Där har du våra tips om hur du får bort gröna fläckar, oavsett om de uppstod under middagen i går kväll eller efter en glidtackling i söndags. Gröna fläckar kan verkligen se avskräckande ut, men med Vanish till din hjälp kan du känna dig lugn.