Rödvin på kläder – på vittvätt

Så här tar du bort fläcken

Även den minsta droppen av rödvin på dina kläder kan vara frustrerande – men oroa dig inte. Den ökända svåra fläcken har mött sin överman i form av styrkan i Vanish.

Vanish har lösningen: För vita kläder ska du använda Vanish Gold For Whites Pulver för ett extra bländande resultat 

Rodvin pa klader – for vittvatt

Van Narnia SE

Vanish Crystal White Multi Power Powder 470g

Vanish Gold For Whites Oxi Action Pulver 

 

Steg 1:

Lös upp en skopa med Vanish Gold Oxi Action pulver i 4 liter varmt vatten (max 40 °C).

Steg 2:

Låt plagget ligga i blöt max 1 timme för kulörtvätt och upp till max 6 timmar för vittvätt.

Steg 3:

Tvätta som vanligt med ditt tvättmedel och ytterligare en skopa av Vanish Oxi Action pulver.

Viktigt:

Följ alltid användningsinstruktionerna på Vanish-förpackningen noggrant. Använd inte på ylle, silke eller läder. Använd inte på behandlade ytor, till exempel trä eller metall.

Fick du bort din fläck?

Om du inte har Vanish produkter nära till hands behöver du inte oroa dig. Vi har fortfarande ett par tips på hur du får bort rödvinsfläckar från dina kläder. Vi hjälper dig till och med när vinfläckarna har torkat in.

Var försiktig då dessa metoder kanske inte är lämpliga på alla typer av material och inte garanterar resultat. Testa alltid på en liten del av tyget först. Tvätta som vanligt i tvättmaskinen efter behandling.   

Några allmänna tips på hur du får bort rödvinsfläckar:

  • Låt inte fläcken torka! – Rödvin blir svårare att få bort senare om du inte behandlar fläcken direkt.
  • Använd inte torktumlare – Vi vill uppmana dig till att inte använda en torktumlare innan du har försökt att få bort så mycket av rödvinsfläcken som möjligt. Den intensiva hettan från en torktumlare kan göra att fläcken binder sig i tyget, vilket gör den svårare att få bort.
  • Sträck ut tyget – Detta ger dig möjlighet att komma åt mellan klädesplaggets fibrer bättre, och du kan attackera fläcken mer effektivt. Du kan göra detta genom att sträcka ut tyget över en skål och sedan fästa med ett gummiband.   
  • Gnugga aldrig på en fläck! – Du ska bara badda på fläcken. Om du gnuggar kan du få en större fläck än från början, och du kan till och med få fläcken att sätta sig djupare i tyget vilket gör den svårare att få bort.

Om din fläck har torkat in och du inte har någon Vanish tillhands:

  • Vit vinäger – Doppa en ren trasa i vit vänger (inte balsamvinäger!) och dabba lätt på fläcken. Rödvinsfläcken kanske inte försvinner helt, men den bör blekna.
  • Fukta kökshandduken – Blötlägg rödvinsfläcken med en fuktig handduk eller pappersbit.

Om din rödvinsfläck är ny och du inte har någon Vanish tillhands, testa detta:

  • Kökshandduk – För att göra rödvinfläcken lättare att hantera ska du försöka att suga upp den överflödiga vätskan (kom ihåg att inte gnugga!)
  • Salt – Återigen, ta bort överflödig vätska. Häll salt på fläcken så snabbt som möjligt för att suga upp rödvinet. Dabba med en torr trasa. Var försiktig så att fläcken inte sprider sig mer. Var generös med saltet som du häller på fläcken, du ska kunna se hur det sakta färgas rött när vinet absorberas. Ta bort det rödfärgade saltet och upprepa vid behov.
  • Bakpulver – Använd inte som pulver, utan gör det till en kräm med hjälp av kallt vatten. En tredjedel av bakpulver i förhållande till vatten kommer att ge dig rätt konsistens. Applicera på fläcken och låt torka. Stoppa sedan in plagget i tvätten.

Hittade du ingen lösning?

Varför är rödvinsfläckar så svåra att få bort?

De röda, blåa och svarta pigmenten som finns i rödvin kallas för antocyaniner, och kommer från skalet på vindruvan. De fäster lätt vid fibrer som tillexempel kläder och mattor, och är orsaken till rödvinsfläckarna. Antocyaniner finns även i tygfärger, och drycker som te, kaffe, choklad och fruktjuice. Det är samma egenskaper i vin som i te, vilket ger dig irriterande och svåra fläckar i till exempel din kaffemugg. Lagringprocessen vid vinframställning skapar en koncentration av antocyanin. 

Tar vitt vin bort rödvinsfläckar?

Ta bort är nog inte rätt ord. Vitt vin kan bleka rödvinsfläckar eftersom de röda pigmenten (antocyaniner) är alkohollösliga. Vitt vin används ofta eftersom de har mindre färgpigment och högre alkoholhalt. Även klar sprit som gin eller vodka kan användas för att lösa upp färgpigmenten som finns i rödvin.

Tillgängligheten är också en faktor eftersom man ofta ser vitt och rött vin på samma bord, så det är ofta det första folk tänker på. Vi skulle inte rekommendera denna metod, eftersom det är slöseri med gott vin! Vanish Gold Oxi Action Pulver har en formula som attackerar antocyaniner som finns i rödvin direkt.

Spillt rödvin på mattan? Se vår Vanish-lösning på rödvinsfläckar på mattan.

Relaterade artiklar

Förr eller senare ställs nästan alla inför något av det värsta i fläckväg: rött vin på ett klädesplagg eller en matta. Rödvinsfläckar kan orsaka mycket besvär och pinsamheter på middagsbjudningar och mingel. I dag behöver rödvinsfläckar dock inte vara lika med katastrof. Med Vanish Oxi Action kan du känna dig trygg i vetskapen om att det är lätt att få bort fläckarna.