Matolja på kläder – på kulörtvätt

Så här tar du bort fläcken

Är du osäker på hur man får bort fläckar från dina färgade kläder? Vår händiga steg för steg-guide kan hjälpa dig att rädda dina färgade kläder från fettfläckar.

Salladsdressing, olivolja, solrosolja, canolaolja, majsolja, bomullsfröolja och kokosolja används ofta i matlagning och kan lätt skvätta upp snabbare än vad man tror. Majonnäs och vissa smör och margarin kan också innehålla mycket fett vilket kan förklara varför du upplever fläckarna svåra att få bort. 

Se vår steg för steg-guide på hur man ska förbehandla innan man stoppar in kläderna i tvätten nedan, och även våra bästa tips när det kommer till att hantera fettfläckar.

Tips: Innan du startar – testa att strö babypulver (eller majsstärkelse) på fläckarna för att absorbera upp överflödigt fett. Borsta sedan av och upprepa.

För VITA KLÄDER: använd Vanish Oxi Action Crystal White gel för ett extra bländande resultat. För KULÖRTVÄTT: använd Vanish Oxi Action gel

Matolja pa klader – for kulortvatt

Vanish Gold Oxi Action Gel

Förbehandling

Steg 1:

Börja med att förbehandla fläcken. Normal fläck? Häll 60 ml i skopan. Tuff fläck som har torkat in? Håll 120 ml i skopan.

Steg 2:

Gnugga försiktigt in gelen med hjälp av undersidan på skopan som är designad för att arbeta in Vanish på fläcken.

Steg 3:

Låt verka i max 10 minuter, och se hur fläcken börjar att lösas upp.

Steg 4:

Häll upp ytterligare 60ml/120ml i bägaren och placera den antingen i maskinen tillsammans med din tvätt eller häll i luckan för tvättmedel.

Steg 5:

Tvätta som vanligt.

Viktigt:

Följ alltid användningsinstruktionerna på Vanish-förpackningen noggrant. Använd inte på ylle, silke eller läder. Använd inte på behandlade ytor, till exempel trä eller metall.

Löste detta din fläck?

Andra lösningar för att få bort fläcken

Tips för att få bort fettfläckar

Om du inte har Vanish till hands behöver du inte oroa dig, det finns några åtgärder som hjälper dig under tiden. För att tackla fettfläckar kan du förbehandla kläder på egen hand med dessa tips nedan:  

  • Vårt bästa tips för att få bort fettfläckar är att attackera den direkt! Fettfläckar blir svårare att få ju längre tid det går, eftersom de sätter sig i tyget.
  • Ha inte vatten på fettfläckar. När det kommer till andra fläckar kan rekommendationen vara att ha vatten på fläcken, men fett är hydrofoba, vilket betyder att det stöter bort vattenmolekyler. Det innebär att fläcken kan göra fläcken större. Addera bara vatten om du använder det tillsammans med Vanish.
  • Ta bort eller torka upp överflödigt fett med något som absorberar, till exempel:

- En ren pappersduk

- En ren trasa

- En slö kniv eller sked

- En ren, torr svamp

- Babypuder

- Majsstärkelse

Badda på fettfläcken ett par minuter för att försöka suga upp överflödigt fett. Var försiktig så att du inte sprider ut fläcken. Skrapa eller torka av det överflödiga.

  • Placera en bit kartong inuti plagget under fettfläcken för att förhindra att fläcken går igenom till andra sidan. Om du inte har en bit kartong hemma kan du testa med en plastpåse istället, och på så sätt förhindra att fläcken sprider sig.

 

Hittade du ingen lösning?

Tips för att förhindra fettfläckar

Olja skvätter lätt upp från stekpannan, och ibland längre bort än vad man tror. Det kan därför vara bra att ha på sig ett förkläde även om det inte känns praktiskt när du lagar mat. När du lagar mat på en hög temperatur kan det också leda till att oljan skvätter upp och ger dig fettfläckar. 

Arbeta alltid utifrån och in när du förbehandlar fläcken. Genom att arbeta dig in mot mitten av fläcken undviker du att fläcken sprider sig ytterligare.

Fettfläckar kan vara svåra att undvika, speciellt om du är en ivrig kock. Det du kan göra för att minska risken att fläcken inte går bort är att handla fort och ta bort överflödigt fett från fläcken direkt!

Genom att använda Vanish och följa våra tips får du bäst förutsättningar för att ta bort fettfläcken och rädda ditt älskade plagg. Fettfläckar är inte längre ett recept på en katastrof, så låt inte rädslan för fläckar förhindra dig från att ha kul i köket!

Relaterade artiklar

Alla typer av matolja riskerar alltid att hamna på kläder och mattor i köket. Många slänger kläder (framför allt vita kläder) när de får fettfläckar eftersom de tror att de aldrig går att få bort , men med Vanish Oxi Action i städskåpet kan du verkligen ge fläckarna en match! Oxi Action har en sammansättning som bokstavligt talat lyfter bort fläcken från tyget.