Blod på kläder – på kulörtvätt

Blodfläckar kan vara något av de tuffaste fläckarna att ta bort, men Vanish har lösningen:

För VITTVÄTT: använd Vanish Gold For Whites Pulver för ett extra bländande resultat. För KULÖRTVÄTT: använd Vanish Gold Oxi Action pulver.

 

Blod pa klader – for kulortvatt

Pink

Vanish Pink Oxi Action Powder 470g

Vanish presenterar en revolution inom fläckborttagning. Vanish förstärkta sammansättning är den bästa någonsin och är så kraftfull att den tar bort fläckar på bara 30 sekunder!

Vanish Gold Oxi Action Pulver

I maskintvätt

Steg 1:

Ta en skopa Vanish Gold Oxi Action Pulver

Steg 2:

Häll direkt I maskinen tillsammans med din tvätt alternativt i facket tillsammans med ditt tvättmedel

Steg 3:

Tvätta som vanligt

Viktigt:

Följ alltid bruksanvisningen på Vanish-förpackningen. Använd inte på ull, siden eller läder. Använd inte på färdiga eller belagda ytor - till exempel trä, metaller etc.

Hittade du ingen lösning?

Våra experttips

Löste det här din fläck?

Om du inte har Vanish fläckborttagnings produkter hemma, oroa dig inte. Vi kan fortfarande hjälpa med lite smarta råd för att ta bort blodfläckar. Vi hjälper dig ta bort blodfläckar även när de har torkat in.

 • Vit Vinägar -. Häll vit vinäger direkt på fläcken, gnugga in försiktigt och tvätta sen som vanligt.
 • Aspirin - Blanda två krossade aspirin med vatten för att skapa en lösning. Blötlägg fläcken i lösningen och skölj bort efter 30 minuter.
 • Salt - Lös upp salt i kallt vatten och dutta försiktigt lösningen på objektet tills fläcken försvinner. Dessutom kan du använda saltlösning som används för att rengöra kontaktlinser.  
 • Bakpulver – Blanda en del bakpulver med två delar kallt vatten i en skål för att göra en pasta badda sedan det blod drabbade området. Låt verka en och en halv timme och torka sedan bort resterna.
 • Mjölk – Blötlägg det fläckiga området i mjölk några timmar, sköj av i kallt vatten och tvätta sedan som vanligt.
 • Citron – Gnid en halv citron över fläcken och strö lite bordssalt över. Låt verka i 10 minuter och använd sedan en fuktig trasa och badda över fläcken. Tvätta i tvättmaskin som vanligt.  

Kom ihåg att följande alternativ kanske inte är passande för alla typer av material och garanterar inte resultat. Testa alltid en liten yta av materialet först. Tvätta alltid i tvättmaskin som vanligt efter behandling.

Skölj blodfläcken med kallt vatten

 • Ta bort så mycket blod som möjligt med kallt, rent vatten. Kom ihåg att applicera vatten på båda sidor av tyget genom att sträcka klädtyget under kranen. Undvik att smeta ut blodet ännu mer om möjligt.
 • Kallt vatten är bäst för blodfläckar, då det kommer få blodet att brytas ner och lösas upp. Hett eller varmt vatten kommer bokstavligen att gro in blodfläcken så det blir svårare att ta bort.

 

Varför ska du inte använda hett vatten? Och vad gör blodet så svårt att få bort?

Eftersom blodfläckar är proteinbaserade, kommer hett vatten få fläcken att brännas fast i tyget och fastna. Det här gör blodfläckarna speciellt svåra att få bort.[7]

Det finns inget enkelt sätt att ta tillbaka denna förändring, det ör anledningen till varför du aldrig ska tvätta blodfläckar med varmt vatten.

Vad ska jag göra om blodfläcken redan har torkat in?

 1. Om fläcken har torkat är det bästa sättet att försiktigt försöka skrapa bort det överskjutande blodet med en sked eller en trubbig kniv.
 2. Applicera kallt vatten direkt på baksidan av fläcken och spola igenom, detta borde lossa fläcken. Kom ihåg att inte använda hett vatten eftersom det kan ”tillaga” blodet och göra det svårare att ta bort. Det gäller även blod som redan har torkat när det kommer i kontakt med heta temperaturer.
 3. Använd Vanish Gold Oxi Action Pulver, följ sedan stegen ovan eller på förpackningen.
 4. Slutligen, tvätta kläderna i tvättmaskinen på låg temperatur.

Förebygga blodfläckar är bättre än att behandla dem

När du får ett sår är det oftast för sent att förhindra en fläck. Men något du kan göra är att undvika att använda ljust färgade kläder medan såret läker, eftersom det är lätt att stöta till och riva upp såret igen.

 

 

Relaterade artiklar

Blodfläckar upptäcks ofta inte förrän de har torkat in i tyget. Om du någonsin har fått blodfläckar på kläderna vet du hur svåra de är att få bort. Många tror att blodfläckar från skrapsår, näsblod och annat otrevligt betyder att man måste slänga kläderna, men med Vanish Oxi Action blir det betydligt lättare att få bort fläckarna.